Implantologija

> česta pitanja   > galerija

Dentalni implantati

dentalni implantant

Dentalni implantat je umjetni, titanski korjen zuba umetnut u čeljust koji služi kao nosač krunice ili mosta. Implantati su idealan izbor za ljude dobrog općeg zdravlja koji su izgubili jedan ili više zuba zbog parodontitisa, traume ili nekog drugog razloga.

U odgovarajućim uvjetima, poput pažljivog zahvata umetanja impantata i odlične higijene usne šupljine, implantati mogu trajati cijeli život.

vrh stranice

Nadomještavanje jednog zuba

prednosti implantanta

Ako nedostaje jedan zub u zubnom nizu, jedan implantat i krunica ga mogu nadomjestiti.

Implantat će pomoći u očuvanju alveolarnog grebena. Naime, kako je implantat usađen u kost, on stimulira okolnu kost i u tom slučaju ne dolazi do resorpcije kosti, koja se javlja nakon gubitka zuba. Ukoliko je zub nadomješetn mostom, kost nije stimulirana i dolazi do resorpcije kosti.

Na duži period, implantat može biti estetski bolje i jednostavnije rješenje za održavanje oralne higijene od mosta.

vrh stranice

Nadomještavanje više zuba

Ako nedostaje više zuba, mostovi poduprjeti implantatima mogu nadomjestiti te zube. Dentalni implantati će u tom slučaju nadomjestiti zube koji nedostaju i neke od korjenova.

vrh stranice

Podizanje dna maksilarnog sinusa

proteza

Ključ uspješne integracije implantata je kvaliteta i kvantiteta kosti u koju se implantat ugrađuje. Stražnji dio gornje čeljusti je tradicionalno bio najteže područje za uspješno postavljanje implantata zbog nedovoljne kvalitete i kvantitete kosti i blizine maksilarnog sinusa. Na tom području, nakon parodontitisa i gubitka zuba, najčešće nema dovoljno kosti za smještanje implantata.

Augmentacija maksiranog sinusa može riješiti taj problem odizanjem dna sinusne šupljine i umetanjem umjetne kosti kako bi se dobilo dovoljno kosti za umetanje implantata. Postoji nekoliko tehnika kojima se to može učiniti. Ovisno o individualnoim potrebama, ostavlja se od četiri do dvanaest mjeseci da se formira nova kost prije ugradnje implantata ili opterećenja implantata, ako su bili ugrađeni u istom zahvatu kad je rađeno i podizanje dna sinusa. Podizanje dna sinusa dokazano značajno povećavaju uspješnost implantat u tom području. Trauma za pacijenta kod ovakvih zahvata je minimalna.

vrh stranice

Augmentacija grebena

Nepravilnosti alveolarnog grebena u gornjoj i donjoj čeljusti mogu rezultirati nedostatnom količinom kosti koja je potrebna za ugradnju implantata. Takve nepravilnosti mogu biti uzrokovane parodontnom bolesti, nošenjem proteza, razvojnim defektima ili ozljedama. Ne samo što takve nepravilnosti mogu uzrokovati probleme pri postavljanju implantata, već će stvoriti estetske probleme te onemogućiti optimalnu oralnu higijenu.

Kako bi se ispravili takvi nedostaci kosti, greben se može augmentirati koštanim nadomjescima. Pri takvom zahvatu, gingiva se odiže i u defekt se stavlja koštani nadomjestak. Kao koštani nadomjesak može se koristi kost pacijenta uzeta s nekog drugog mjesta, ali se koriste i drugi materijali, prirodni i umjetni.

Nakon postavljanja koštanog nadomjestka, čeka se 4 do 8 mjeseci prije postavljanja implantata, odnosno opterećenja implantata ako su bili postavljeni za vrijeme augmentacije grebena.

Augmentacija grebena je važan zahvat u implantologiji jer omogućuje estetski i funkcijski prihvatljivu protetsku opskrbu implantata.

vrh stranice

česta pitanja vezana
za implatante

Prednosti u odnosu na most, kako se ugrađuje, da li ste vi kandidat za implantant...
više >>

info

parodontologija

Što je parodontitis, kako se razvija, faktori rizika, uzroci...
više >>

info

estetska stomatologija

Siguran osmijeh može biti vaša prednost!
više >>